auto winterklaar maken

Veilig onderweg: 6 tips om je auto winterklaar te maken

Frans

Kou, sneeuw, gladde wegen, … Je wagen moet in de winter heel wat doorstaan. Om altijd veilig onderweg te zijn, is je auto winterklaar maken een must. Lees hier zes tips.

1.    Bescherm je autoruiten

Niets zo vervelend als in de kou met een ijskrabber aan de slag te moeten gaan. Leg daarom een anti-ijsdeken op je ruiten als je je wagen parkeert. Een stuk karton of krantenpapier laat je maar beter in huis — die blijven makkelijk aan de ruit plakken. Een extra tip: zorg dat je ruitenwissers helemaal toegeklapt zijn, zodat ze niet aanvriezen. Je kunt er eventueel nog een stuk stof of een zak overtrekken.

2.    Ontlast je accu tijdens het starten

Een lege accu komt vaak voor in de winter. Warm de batterij even op door de koplampen aan te zetten, maar schakel alle energieverbruikers uit bij het starten. We hebben het dan over de radio, verwarming, lichten, … Geef de accu ten slotte een extra duwtje in de rug door je koppelingspedaal in te drukken — dat vermindert de weerstand.

3.    Auto écht winterklaar maken met winterbanden

Haal je winterbanden vanonder het stof wanneer het buiten regelmatig minder dan 7 °C is. Zo heb je meer grip, en rij je veilig én comfortabel de winter door. Controleer om dezelfde reden ook af en toe de bandendruk.

4.    Ruitenwisservloeistof met antivries

In koelvloeistof (dat ervoor zorgt dat je motor niet oververhit) zit standaard antivries. Een gouden raad: vul ook je ruitensproeiervloeistof bij met dit middel — zo bescherm je het tegen bevriezing.

5.    Laat je handrem los

Trek jij altijd je handrem aan als je parkeert? Dat laat je bij koude temperaturen beter achterwege, want je handrem kan vastvriezen. Je auto in versnelling zetten, is een betere keuze.

6.    Ga voor Allianz-pechverhelping

Zelfs als je alle tips volgt om je auto winterklaar te maken, kunnen de koude temperaturen en moeilijke rij-omstandigheden nog altijd problemen veroorzaken. Met de pechtverhelping van Allianz trotseer je de winter.