Auto lange tijd stil

Mijn auto staat lange tijd stil. Moet ik iets doen?

Frans

Je hoort wel vaker dat je het best voorzorgsmaatregelen neemt wanneer je auto langere tijd niet gebruikt. Tijdens deze coronatijden staat je auto ongepland stil voor een langere periode. Daarom lijsten we even op wat je (niet) moet doen om je trouwe reisgenoot op wielen goed te verzorgen.

Vermijd korte ritjes

Hoewel je misschien denkt dat je je auto plezier doet door toch nog af en toe dat korte ritje naar de supermarkt te maken, is dat toch niet het beste idee. Korte ritjes vragen méér van je wagen dan wanneer je auto ruimschoots de tijd krijgt om op te warmen. Ritjes vanaf dertig kilometer helpen je auto om volledig op te warmen. Helaas vallen deze ritjes niet onder essentiële verplaatsingen.

Keep on rolling

Voor je banden is het nuttig om je auto af en toe een paar centimeter vooruit en enkele dagen later weer achteruit te duwen. Zo voorkom je indeuking van de banden, dat kan resulteren in vierkante banden, als je niet oplet. Een andere tip is om ze goed hard op te pompen, zo deuken ze minder snel in.

Opgelet met je autobatterij

Zoals het ernaar uitziet, zullen we binnenkort toch al wat meer met de auto mogen rijden – al hebben we natuurlijk geen glazen bol. Op een periode van een paar maanden hoef je je nog geen echte zorgen te maken over je auto-accu. Toch kreeg VAB een verhoogd aantal meldingen over batterijproblemen te wijten aan de ‘coronastilstand’. Onze tip? Laat je wagen vijftien minuten stationair draaien aan een iets hoger toerental (1.500 toeren per minuut). Zorg dat je auto op geen enkele andere manier stroom verbruikt. Heb je toch een ‘platte batterij’ bij het starten van de auto? Lees dan onze tips om je auto weer aan de praat te krijgen!

Brandstoftank: het best vol

Niet iedereen is het erover eens, toch raden de meeste deskundigen aan om je tank vol te tanken als je je auto een tijdje laat stilstaan. Zo gaat je tank niet roesten. En over roestvorming gesproken: je stalt je auto het best op een zo droog mogelijke plaats. Zo gaan je remmen niet roesten. Ben je dus de gelukkige eigenaar van een garage of carport: use it! Je kunt dit moment ook aangrijpen voor de lenteschoonmaak van je auto!

Ondanks deze tips toch autopech? De Allianzautoverkering verzekert je tegen grote en kleine tegenslagen.