fietsen stad

Fietsen in de stad: de 10 geboden

Frans

Het drukke verkeer, het gebrek aan fietspaden en de luchtvervuiling maken het soms onaangenaam en onveilig voor fietsers in steden. Hou daarom altijd deze tien geboden in gedachten wanneer je door de stad fietst.

1. Haal nooit rechts in

Andere voertuigen verwachten niet dat je ze rechts inhaalt. Doe dat dus nooit, ook niet aan een stoplicht of bij stilstaand verkeer.

2. Pas op voor bussen en vrachtwagens

De dode hoek van bussen en vrachtwagens is een zeer gevaarlijke plek. De bestuurder kan niet zien wie of wat er zich achter zijn voertuig bevindt. Wees je daar altijd van bewust!

3. Geef altijd je richting aan

Laat op tijd weten welke kant je opgaat door even je arm uit te steken. Zo kunnen andere fietsers en auto’s alvast afremmen.

4. Spits je oren

Een koptelefoon of oortjes met muziek kunnen je fietstocht prettiger maken, maar in de stad laat je ze beter uit. Daar heb je je oren namelijk voortdurend nodig om het verkeer in te schatten.

5. Heb geduld

Er zijn veel stoplichten in de stad, maar die staan er voor een reden. Wacht dus geduldig af en negeer nooit een rood licht. Er kan verkeer uit onverwachte hoek komen.

6. Maak je zichtbaar

Ga nooit op pad zonder fietslicht en draag het liefst ook een fluohesje. Dat is niet alleen nodig wanneer het donker is, maar ook bij slecht weer.

7. Pas op voor tramsporen

Tramsporen kunnen erg verraderlijk zijn. Steek ze altijd dwars over zodat je fietsbanden er niet in kunnen glippen.

8. Onderhoud je fiets

Goede remmen zijn onontbeerlijk in de stad. Kijk je fiets geregeld na zodat je veilig op pad kunt.

9. Glaasje op, laat je fiets staan

Mensen nemen vaak de fiets wanneer ze een glaasje drinken. Veiliger dan de auto denken ze, maar ook dronken fietsen is gevaarlijk en bovendien wettelijk verboden. Neem dus een taxi of ga te voet.

10. Respecteer elkaar

Er is nu eenmaal veel verkeer in drukke steden. Maar wanneer je je hoffelijk gedraagt, wordt fietsen in de stad al een pak aangenamer.

Met deze tips in het achterhoofd én met een goede fietsverzekering fiets je binnenkort al fluitend door de stad!