Een veilige fietsstoel kopen: waarop moet je letten?

Een veilige fietsstoel kopen: waarop moet je letten?

Frans

We nemen met z’n allen steeds meer de fiets, dus zitten ook kinderen vaker voor- of achterop. Veiligheid is natuurlijk de eerste vereiste als je een fietsstoel koopt. Waarop moet je zoal letten? Wij geven een antwoord op veelgestelde vragen.  

 Vanaf en tot wanneer mag je kind mee op de fiets? 

Vanaf negen maanden heeft een baby meestal genoeg spiercontrole om in een fietsstoel te zitten. Het is belangrijk dat je kind het hoofd goed recht kan houden en stevig rechtop zit. Meestal kunnen kleine bengels tot hun zes jaar in een fietsstoel, maar dat hangt af van het gewicht. Sommige zitjes vervoeren zonder problemen kinderen van 35 kilogram (ongeveer tien jaar). 

Een fietsstoel voor- of achterop? 

Is je kind jonger dan drie jaar en weegt het minder dan vijftien kilogram, dan kun je een zitje aan het stuur monteren. Da’s gezellig, maar je fiets is minder stabiel en sturen wordt moeilijker. Ook vangt je kind veel wind. Kies je voor een fietsstoel achterop, dan heb je meer bewegingsvrijheid.  

Hoe kies je een veilige fietsstoel? 

Bij de keuze van een kinderzitje staan veiligheid en gebruiksgemak voorop. Check zeker of de fietsstoel voldoet aan de Europese veiligheidsnorm (EN 14344). Neem je fiets én je kind mee naar de winkel. Zo zie je meteen of je de stoel veilig kunt monteren.  

 Waarop moet je zoal letten? 

  • De gordel zit gekruist over de schouders en je kind kan de sluiting zelf niet openmaken. Daarnaast moet de riem minstens twee centimeter breed zijn. 
  • Herstelbare voetsteunen voorkomen dat de voetjes van je kind tussen de spaken van je wiel geraken.  
  • De stoel heeft reflectoren 
  • Een stevige fietsstoel heeft niet alleen een goeie, hoge rugleuning, maar ook zijwanden die je kind extra beschermen bij een val. Let erop dat er geen scherpe hoeken of randen aanzitten. 

 

De juiste keuze kunnen maken? Met een fietsverzekering van Allianz ben je gedekt voor diefstal, schade en/of pechhulp. Da’s interessant! 

 

{

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.