koersfiets kiezen

Beginnen met koersen: zo kies je een koersfiets

Frans

Fietsen zit in onze genen, maar de laatste tijd gaan heel wat Belgen graag nog een stapje verder door een koersfiets aan te kopen. Zo kun je na het werk of tijdens het weekend tegen een stevige snelheid stoom afblazen. Voor deze populaire hobby heb je niet veel nodig, maar een koersfiets is natuurlijk wel essentieel. Hier lees je hoe je de juiste koersfiets of racefiets koopt.

Ken je niveau en budget

Koersfietsen zijn er in alle prijscategorieën. Niet toevallig kosten de mooiste of speciaalste al snel een paar duizend euro. Loop dus niet te snel van stapel en start met een instapmodel. Als het dan toch niet echt je ding blijkt te zijn, ben je niet té veel geld kwijt. Bepaal vooraf een budget dat je aan je koersfiets wil geven. Een degelijk instapmodel vind je voor zo’n 400 tot 700 euro. Ook op tweedehandssites kun je goede koopjes doen. Vraag dan zeker naar het jaar van de fiets en check de fiets op blutsen of andere mankementen. Die kunnen namelijk wijzen op een val, wat een flinke impact kan hebben op de veiligheid van je fiets.

Kijk naar de framemaat en het materiaal van de koersfiets

Voor je begint te zoeken, moet je goed je framemaat kennen. Als de fiets te groot of te klein is, kun je namelijk rugpijn of andere blessures krijgen. Lees hier hoe je de juiste framemaat kiest. Verder is ook het materiaal van de fiets belangrijk. De meest voorkomende materialen voor een frame zijn staal, aluminium en carbon. Carbon is bijvoorbeeld erg licht, maar valt vaak duurder uit. Afhankelijk van je budget kun je voor een zwaardere of lichtere fiets kiezen.

Veiligheid primeert

Koersfiets gevonden? Geweldig! Maar voor je begint te vlammen, denk je het best nog aan deze veiligheidstips:

  • Draag altijd een fietshelm. Ben je al eens op je hoofd gevallen met je helm? Dan kan het zijn de de helm onzichtbare schade heeft opgelopen. Koop dus altijd een nieuwe helm na een val én let op met tweedehandshelmen.
  • Wil je ook in het donker koersen? Bekijk dan zeker dit lijstje met winterproof fietsaccessoires.
  • Liever met een gerust hart de baan op? Denk dan eens aan een fietsverzekering. Bij Allianz heb je de keuze tussen een verzekering die diefstal dekt (niet onbelangrijk als je een dure aankoop doet) en een fietsverzekering die inspringt bij diefstal, schade en pech.